fredag 30. juli 2010

Dagens overraskelse










I dag kom hun frem i all sin prakt:)



Hadde ikke forventet meg at hun var i vannplantemixen til plantasjen kjøpt i fjor høst,så gleden over slikt vakkert selskap i dammen er morro.



Så nå er ett ønske oppfylt i plante listen,hva hun heter er ikke kjent.



Men det er iallefall sikkert at hun er ett vakkert skue,under henne har en stor salamander famile funnet seg godt til rette.



Vanliljen kom i rette øyeblikk etter en oppdatering av dammen i forrige uke,nå er det også ett bittelite fossefall.Inspirasjonen til fossefallet fant jeg på hagegal og i en vakker blogg .



Utrolig morro og følge de flotte hagebloggene der ute.






tirsdag 27. juli 2010

Grønnsakshagen og dagens fangst







Den lille grønnsakshagen har ett variert innhold;



*Gul gulrot"Yellowstone"



*Rød gulrot"Samurai"



*Lilla gulrot"Purple Haze"



*Sellerirot



*Poteter



*Margerter



*Sukkererter



*Stangbønne



*Hestebønne



*Sjalottløk

*Hvitløk








Alt blir dyrket i pallekarmer og ertene/bønnene i nedgravde store potter.For at ikke kattene skulle "gjødsle"når det var ny plantet dekket vi alt med tyllgardiner (se bilde)og det var ikke dumt for ellers er det fristende for pus med all den løse jorden i kassene.



I dag måtte det sjekkes om disse rare gulrøttene virkelig fikk så kul farge som lovet,og da var det bare og ta opp noen for å sjekke...(ikke uttålmodig jeg....)

Den lille grønnsakshagen på Saga




Mest for morro skyld lagde vi i våres en liten grønnsakshage ved drivhuset.Før var ungenes store basseng der med en tett Tuja hekk rundt.Tuja hekken funket godt for å skjule det veldig blå store bassenget.En vår dag dukket ideen opp for litt forandring ved drivhuset,jeg tegnet og mannen gravde opp busker og planerte terrenget.


Tuja hekken ble flyttet lenger ned i hagen i forbindelse med grillplass og pergola,bassenget fikk ny plass og en liten" brygge" bygget for å komme til bassenget.Fra brygga går det nå en helle sti slik at man kan ta snarvein til drivhuset.

Rosa på ball(ett lite utvalg)












Nå er de disse fagre damene som brer sine flotte blomster rundt i hagen.


fredag 23. juli 2010

Humler i full sving




Humlene er i full sving i hagen om dagen og jobber i herdig fra blomst til blomst.Det finnes faktisk en rekke ulike humler.De aller minste er så små som bare 1 cm lange og de største blir 2-3 ganger større.I Norge har vi over 20 forskjellige ekte humler ..


Fordi de har ulik snabellengde(lengde på tungen) foretrekker feks de med kortere snabler flate blomster og de med lange snabler de klokkeformede og rørformede blomstene.En annen morsom ting med humlene er de gule posene man kan se på bakbenene,de kalles faktisk for pollen bukser og brukes for å samle med seg pollen.Nektaren oppbevarer humlene i kroppen og når det er "fullt"kan den faktisk forlenge kroppen så den får plass til litt mer nektar.


Omtrent som når man har spist for mye og må kneppe opp....


Så neste gang du ser en humle suse forbi er den vært en nærmere kikk

tirsdag 20. juli 2010

Fjærlette valmuer







Nå blomsterer noen av de flotte valmuene,siden de er så villige dukker de opp på de rareste steder.Men noen kommer der jeg ville ha de.



Valmuer finnes i alle slags utgaver både som ettåringer og flerårige,med enkle eller fylte blomster i en mengde flotte farger.Stilkene er hårete og det kommer en blomst pr stilk.De er flotte til snitt eller rett og slett bare til glede der de vaier i vinden.Valmuer sår seg lett og sikrer neste års blomster flor.

onsdag 14. juli 2010

Jordbærlykke



Vi har ett lite felt ved drivhuset som gir gode jordbær.Det er Senga sengana bær som gir deilige "spisebær",det blir såpass mye i år at det til og med blir til noen glass syltetøy.Det finnes knapt noe bedre enn å steke vafler ute og ha på hjemmelaget syltetøy.

tirsdag 13. juli 2010

Brennende kjærlighet-Mitt bidrag til Frøken Snitt 2010


Her er mitt bidrag til Frøken Snitt en konkurranse arrangert av moseplassen .

I denne buketten inneholder div.blomster/planter i hagen.Jeg har ikke mye rødt/orange men noe finnes jo.Her er en oversikt over innholdet i buketten;

*Humle(Humulus lupulus)

*Hvit blodtopp(Sanguis officinalis)

*Alpeklematis(Clematis alpina)

*Jordbær(Fragaria ananassa)

*Brennende kjærlighet(Lychnis chalcedonica)

*Stjernetjærblomst(Lychinis xArkwrightii"Vesuvius")

*Ingrid Bergmann(Rose)

*Vortemelk(Euphorbia)

*Vortemelk(Euphorbia dulcis"Chameleon"

*Kløver

*Prydtobakk"Cream splash"

*Chili

*Allotria(Rose)

*Skaugumbegonia

*Busknellik(Dianthus barbatus)

*Hvit lavendel(Lavandula angustfolia)

søndag 11. juli 2010

Prydtobakk(Nicotiana langsdorfii)"Cream Splash"


Dette er en anderledes prydtobakk med varigerte blad og klokkelignende blomster,absolutt en plante som "gjør"seg bra i samplantinger.Nydelig limegrønn i fargen.Neste sommer skal jeg ha flere ulike i dette bedet.Utover nå skal jeg samle inn frø til neste års sådd.

lørdag 10. juli 2010

En liten rusletur i hagen


Nå er det virkelig stas og rusle rundt i hagen.Det er deilig og kjenne duften av de ulike rosene når man passerer.Jeg har ikke så mange roser ennå ,men de som er der gir desto større glede.Vi var i Freia parken forrige lørdag og handlet inn fem nye(2 bunndekkere "Pink The Fairy",1 historisk rose "Rose De Recht",1 buskrose"Rose Glauca"og 1 kanadisk rose"J.P.Connell)

Ellers blomstrer;

*Allotria(klaserose)

*Flammentanz(klatrerose)

*Abraham Darby(Austin)

*Winchester Cathedral(Austin)

*Bonica 82(klaserose)

Små grønne mark


Noen har i nattens mulm og mørke forsynt seg grovt av alpeklematisen.Da jeg kom ut i dag var alpeklematisen stedvis ribbet og på undersiden av gjenværende blader fant jeg disse eklingene.Og da var det bare og begynne å plukke og skvise.Så nå blir det nok flere runder med risting ...