torsdag 30. mai 2013

Drivhuset er i bruk og gullfisk med verge

Plutselig skjer ALT på en gang. Etter en heller lang kald vår våknet alt til liv og i takt med stigende temperaturer fyltes bedene..og krukkene.
I ekspressfart dukket også ugresset opp. ..Times vis er brukt til krafsing,vending av jord.
Vi har skvallerkål som på visse plasser har blitt ett problem.Skvallerkålen er et ugress som virkelig kan klorer seg fast. Vi har funnet ut at  etter vending får vi god kontroll om vi  kun sår sommerblomster der i to sesonger.Dette har vist seg å fungere bra og har flere fordeler. Først spa vendes bedene med greip(Da kuttes ikke skvallerkål røttene i så små biter )Med  ett greip er det lettere å komme langt ned,for disse røttene er laaaaange. Alle røtter store og små ryddes vekk før alt rakes og sommer blomstene såes.Etter blomstring(sen høst) spa vendes alt igjen og røtter man ikke fikk i første omgang kan nå fjernes.Sommer blomstfavoritter er kjempeverbena og ulike cosmos. Favoritter for de de vokser fort har store røtter og dessuten er ett skue når de blomstrer.Men ugress kampen er og avhengig at minst mulig av ugresset får sette frø.
Og skulle det være slik du synes at skvallerkål er fin i blomst kan jeg undertegne på at den faktisk er fin i buketter som fyllblomst eller rett og slett kan brukes i salat...I poden konfirmasjon ble den brukt i dekorasjonene,he he det ikke så mye annet som blomstret da...
 Prosjektene går fremover og nærmer seg sluttførsel:)Det nye drivhuset er fylt opp og ble riktig så bra(klapper oss selv på skulderen)Alt ved drivhuset er selvlaget og egen designet+masse fri fantasi.Det fyller i alle fall alle sine roller som drivhus,oppbevaring,arbeidsplass og sitteplass.Det finnes i alle fall ikke noen flere slike rundt forbi.=17 kvm puuuuuur lykke:)


Alt som er brukt i drivhuset er sammensatt etter hvert som jobben ble gjort.Glasset i døra er bly glasset som en gang satt i skyvedøra inn til kjøkkenet vårt og vinduene er samlet(gamle termo vinduer)og gemalen har laget hjemmelagde sprosser for litt sjarm.Trestammen i midten huser salaten i ampler og gir støtte til tomatene(Og forhåpentlig holder taket mer stabilt til vinteren.)
Dammen med bekk er gemalens prosjekt og drøm.Etter å ha båret mange tunge stener som danner  rammen rundt dammen, sitter han nå hvert ledige øyeblikk og dingler med beina mens han nyter fruktene av sitt arbeide.Flinke flinke gemalen som har jobbet så godt:)I dammen bor våre 2 gamle gullfisker med nytt selskap av året,de nye gullfiskene er så små og uvante med utelivet at de gamle traverne har påtatt seg  delt omsorg og  valgt seg selv som verge og svømmer alltid over og sammen de to små....Kattene nyter dam livet og beskjærer ivrig det flotte nyinnkjøpte prydgresset til gemalens frustrasjon.
Ha en fortsatt fin uke:)

onsdag 1. mai 2013

Travle tider

Våren har endelig kommet og det er travle tider:)Bedene er under opprydding og to store prosjekt er under arbeid.
Årets hage prosjekter er ferdigstillelse av det store drivhuset og nytt dam prosjekt.

Det nye drivhuset  blir ca 17 kvm og er laget i fri fantasi og  med litt banning..Nå gjenstår det bare kantene og der er usikkerheten stor for å tilpasse det er ikke lett...Det er her banningen kommer frem når plankene knekker pga spenn,ser ut som det ender med blikkbeslag som formes.Men Moro er det lell:)

Ellers graves det for harde livet til ny dam og bekk mellom jobb og familielivet:)
I det gamle drivhuset er det full sving og nokså trangbodd og så snart været tillater det skal mesteparten på flyttefot.I går ble de siste frøene sådd (erteblomster,cosmos,brudeslør)Resten av frøene er sommerblomster som skal såes på sin rette plass,men trenger mer jord og tid for klargjøring......
Siden det har vært så kaldt til tider har jeg brukt tiden inne flittig til og lage plantelapper med lamineringsmaskinen. Med denne kan jeg bruke egne bilder,tekst og få lapper som er holdbare og oversiktlige.


Urtene i drivhuset må snart pottes om og de er i år maaaange

For å utnytte plassen maksimalt er taket fylt med egne ampler og petuniaene er begynt å blomstre.

Tomatene ble i år sådd så tidlig at de fleste alt begynner å blomstre og noen er over meteren høye..

I fjor hadde vi ikke tomater før i august,så nå kan vi nyyyyte de mye tidligere.
I dag er det fri dag så da er det bare og fyke ut og ordne alt man ikke har rukket tidligere.
Ha en fortsatt morsom dag der ute:)